Vyhledej
Metuje > Sport > ostatní sporty

Jana Vepřeková vybojovala bronzovou medaili na Mistrovství světa ve Velké Británii

Redakce / 29.08.2022, Dvůr Králové nad Labem
Velmi napínavý souboj se odehrál na nebi v rámci Mistrovství světa v bezmotorovém létání žen, které se letos uskutečnilo v Husbands Bosworth ve Velké Británii a skončilo v sobotu 27. srpna 2022.

FOTOGALERIE - MS 2022 v GB úspěch Vepřeková

Mistrovství se zúčastnila i velmi zkušená Jana Vepřeková ze Dvora Králové, která s celkem 4355 body získala bronzovou medaili. Je to její celkem 8. medaile z mistrovství světa nebo Evropy za celou její kariéru. Jak nám sama úspěšná závodnice napsala, boj to byl ukrutný, soupeřka na 4. místě měla jen o bod méně!

Přečtěte si krátký popis části závodu z pera Jany Vepřekové:

     „Nejsme zvyklí na tak rychle se měnící anglické počasí. V noci tu bylo 9 stupňů, což je ve stanu, kde bydlím, znát. V době tréninku tu bylo 31 stupňů, což je zase maximální teplota, kterou tu zdejší předpisy povolují pro aerovleky. Byly jsme upozorněny, že se může stát, že po poledni bude tato hranice překročena a polovina závodnic se třeba vůbec nedostane do vzduchu. Nebo musí letět na navijáku. 

     Jednou však počasí neodhadli ani pořadatelé a poslali nás na disciplínu, kterou doletělo pouze 16 závodnic a 27 ostatních přistálo po trase do polí. My, tři Češky, které létáme spolu a ve vzduchu spolupracujeme, jsme seděly na jednom poli ještě s dvěma dalšími. Skoro všechna pole jsou oplocená se zamknutou bránou, všechna soukromá. Měly jsme radost, jak lehce se nám podařilo odjet. Ale jen do té doby, než nás majitel toho pole přes pořadatele MS kontaktoval a od každé požadoval 20 liber na konkrétní charitu. Prý to je tady běžné, soukromý majetek je nedotknutelný. Přitom to bylo tvrdé strniště, které jsme v žádném případě nemohly poškodit (viz foto). Tak jsme podpořily nějaké mořské záchranáře :). Chápala bych vymáhání odškodného v případě přistání do jahod nějaké šlechtitelské stanice, jak se už také stalo. Tenkrát byl u každého řádku popis odrůdy jahod :-).

     Dost nás v Anglii trápí velmi omezený vzdušný prostor, na který nejsme u nás v Podkrkonoší zvyklí. Letiště pořádající MS leží cca 100 km severně Londýna a všude kolem je tzv. strop. Tedy omezená výška, která se v jednotlivých prostorech mění vzhledem k letecké dopravě. Někdy se mění i během dne. Je tu i spousta kroužků, tedy zakázaných prostorů, naopak od země DO určité výšky (viz mapa v galerii). Někdy tedy máme zakázaný prostor nad i pod sebou, takže bychom vlastně měly letět v horizontu jako motorové letadlo. To je u větroně prakticky nemožné. Větroň buď krouží ve stoupavém proudu nebo klesá při klouzavém letu. Je důležité vše správně prokličkovat, protože narušení takového prostoru se trestá, jako kdybych v tom bodě přistála a trať nedoletěla. Létala jsem tu už v roce 1991 a mohu porovnat, jak se od té doby vzdušný prostor značně zkomplikoval.

     Jsou tu i dvě Ukrajinky. Tak jsem se po několika letech opět setkala s Valjou, se kterou se znám více než 30 let. Objaly jsme se a dost hloupě jsem se zeptala, jak se má. Jen se rozplakala. Na předletové přípravě závodnic nám pak ukrajinský trenér promítal obrázky z jejich aeroklubu nedaleko Kyjeva vloni a letos. Hangár, letadla, klubovna, učebna... Vše je teď rozbité, úplně zničené. Z 30 letadel jim nezbylo ani jedno. Ale co je nejhorší, v době útoku byli na sportovním letišti lidé, i velmi mladí, kteří nepřežili."

Jana Vepřeková tímto děkujeme všem, kdo jí drželi palce a dlouhodobě jí podporují. 

Finančně tuto cestu za další medailí podpořilo i město Dvůr Králové nad Labem.

Kateřina Sekyrková


Související články
Jana Vepřeková získala na mistrovství světa v bezmotorovém létání bronzovou medaili
Jana Vepřeková má bronz z mistrovství světa. "Je to bedna, je to placka, je to super, ale je to hořkosladké".
Jana Vepřeková je v letecké síni slávy - na Křídle slávy - vedle Remka nebo Kašpara
Bez elektroniky je při letu ve smogu pilot jako slepý, zdraví Jana Vepřeková z Austrálie
Související odkazy
Stránky závodu
 
Vaše komentáře

Přečteno 842x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Kalendář akcí
29.03.2024 09:00 - 1.04.2024 17:00
Velikonoce na pevnosti 2024
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival
31.03.2024 16:30 - 31.03.2024 18:00
Kino - Trollové 3
31.03.2024 19:00 - 31.03.2024 20:30
Kino - Kočka a pes: Šílené dobrodružství