Vyhledej
Metuje > Sport

Královédvorský KING KONG přilákal 101 závodníků z celé ČR

Redakce / 15.05.2023, Dvůr Králové nad Labem, sokol.kralovedvorsko.cz
Sportovní hala ve Strži byla v sobotu 13. května zaplněna účastníky unikátní trojice závodů vycházejících z klasické opičí dráhy. Každý závodník se mohl zúčastnit 1, 2, nebo všech 3 závodů podle svého uvážení. Kdo však zvládnul všechny 3 disciplíny, stal se královédvorským King Kongem!

FOTOGALERIE - Královédvorský KING KONG přilákal 101 závodníků z celé ČR


Závodů se zúčastnilo přesně 101 závodníků z nejrůznějších míst České republiky včetně 300 km vzdáleného Habartova u Karlových varů, dále z Prahy, Brna, či Kladna. 

Nejmladší byly hned 3 děti ročník 2017, nejstarším závodníkem byl sedmdesátiletý Vlastimil Růžička z Českých Budějovic, který 2x po sobě vyšplhal na 8metrovém laně v takřka stejném čase lehce přes 22 vteřin. Generační výzva nemohla být větší!

Závodilo se souběžně na třech stanovištích. 

1. Parkour speed run

Prvním stanovištěm byl Parkour speed run. Trať byla postavena tak, že ji naprosto každý závodník dokázal zdolat, byť každý dle svých možností a schopností. Jediným kritériem byl čas. Vůbec nejrychleji ji zdolal domácí loňský vicemitr ČR v této disciplíně domácí Tomáš Erban v čase 26,96 s a jako jediný se dostal pod 30 vteřin, nejrychlejší dívkou byla také domácí Kačka Schreiberová v čase 34,36 s. 

2. Ninja warrior

Druhou disciplínou byl oblíbený Ninja. Zde už se trať měnila s ohledem na věk. Nezdolání překážky bylo penalizováno několika vteřinami navíc. Nejrychlejší byl Michal Zelenka z Atom Kids Praha, který se jako jediný dostal pod 50 vteřin. Michal před týdnem v této disciplíně vybojoval druhé místo na Mistrovství ČR a to - ač starší žák - dokonce mezi muži, takže jsme tu měli nejlepšího z nejlepších! 
Nejrychlejší dívkou byla královédvorská atletka a karatistka Viktorka Zbranková. 

3. Šplh na laně

Třetí disciplínou byl šplh na laně, kdy oproti jiným závodům byl umožněn i šplh s přírazem (s pomocí nohou) všem, kdo šplh bez přírazu zatím nedokáží. Jen startovali kousek dál od lana a museli si doběhnout. Šplhalo se na 3 délkách lana. 
Třímetrové lano nejrychleji zdolal Matěj Dosoudil ze Sokola Kladno v čase 5,38 a domácí Šárka Škarytková v čase 6,65 s. 
Lano 4,5 metru zdolal nejrychleji dorostenec Omar Dubec ze Sokola Brno v čase 3,20 a žena Jana Hurdálková z Náchoda reprezentující domácí Sokol Dvůr Králové v čase 6,33 s. 
Závod mužů na 8metrovém laně opanoval úřadující Mistr České republiky Martin Vacek v čase 6,18 s. 
V kategorii Masters vyhrál Ladislav Kubeček z Úpice v čase 9,45 s. 

Nejmenší děti 

Pro nás pořadatele byli moc důležití ti nejmenší, kteří se s nástrahami všech 3 disciplín utkali mnohdy úplně poprvé v životě. Mnoho dětí ani na tréninku nedokázalo na laně vyšplhat až na požadovanou metu, ale elektrizující atmosféra závodu je přiměla k mimořádným výkonům, které byly odměněny povzbuzováním a potleskem přítomných diváků. A to chce zažít každý sportovec, u dítěte je to ceněno násobně! 

Nositelé titulu Královédvorský King Kong

Kdo si nejvíce zaslouží titul Královédvorský King Kong?
Jsou to ve svých kategoriích domácí sokolové :
Klárka Vlčková a Veronika Vlčková, 
Štěpán Karban, Dan Báča, 
atletka a karatistka Viktorka Zbranková a 
bráchově Petr Zelenka a Michal Zelenka z Atom Kinds Praha - ve šplhu však i tito borci reprezentují královédvorský Sokol :-) 


Česká televize jako bonus

Cílem závodu bylo vytvořit nový všestrannostní závod, kde se na jednom místě a v jednom závodě spolu utkají atleti, lezci, gymnasté, workouťáci, ninjové, všestraňáci ale i závodníci z mnoha dalších sportovních disciplín. 
Druhým cílem bylo umožnit zejména dětem vyzkoušet si nové moderní sporty, které jsou po světě rozšířené a oblíbené, ale u nás jsou stále na začátku. 
A zároveň těmto sportům také pomoci na výsluní. A to se také podařilo měrou vrchovatou!
Královédvorský King Kong přilákal hned 2 štáby České televize a o závodě vznikne velká reportáž na ČT Déčko v pořadu Lvíčata. 
Ve stejném pořadu bude mít medailonek naše mladá šampionka Ema Hažvová
Druhý štáb připraví reportáž do Sokolského zpravodaje a dále vznikne medailonek našeho teprve devatenáctiletého závodníka, trenéra a zároveň člena Sokolské stráže Ondry Schreibera a také medailonek starostky našeho Sokola Jitky Karešové
Na závodě také padlo rozhodnutí, že štáb lvíčat přijede natočit reportáž i na Mistrovství republiky ve šplhu, které se letos uskuteční v Pardubicích a kde také nebudeme chybět! 

Poděkování

Velké poděkování za pomoc se závodem patří dobrovolníkům z řad domácích závodníků a rodičů a také ochotě mísních sponzorů podpořit takto náročný závod. 

Kompletní výsledky

Podrobné výsledky všech kategorií najdete ve sdílené tabulce zde. Jednotlivé kategorie jsou v záložkách. Poslední záložky pak patří souhrnům za jednotlivé sporty. 
Na webu Svět šplhu budou (za pár dní) patrně maličko jiné výsledky zejména v kategorii dívek, které se rozhodly pro trojboj šplhat s přírazem a šplh bez přírazu si dali až po poledni s dorostem. 

Omluva

Zároveň se tímto omlouváme závodníkům a rodičům za zdržení výsledků: podcenili jsme dobu trvání zapisování výsledků všech disciplín a jejich vyhodnocení včetně celého trojboje. Vyhlášení se tak zdrželo a výsledky za celý trojboj se všichni dovídají až z tohoto článku. 

Jan Holan a Jiří Schreiber
TJ Sokol Dvůr Králové

Kompletní fotogalerie pro účastníky je na stránkách fotografa Jana Frýzla




Další články TJ Sokol Dvůr Králové

 
Vaše komentáře

Přečteno 650x