Vyhledej
Metuje > Služby občanům > Úřady

Voda zlevní díky snížení DPH u vodného a stočného od 1. května 2020

Případný mimořádný odečet si každý udělá sám

Redakce / 22.04.2020, Královédvorsko
Dobrá zpráva: plánované snížení DPH z 15 % na 10 % u vodného a stočného platí od 1. května 2020. Vě většině měst tak dojde ke snížení ceny za kubík odebrané a vypuštěné vody.

Ve Dvoře Králové bude například konečná cena od 1. května 2020 činit 87,34 Kč včetně DPH: vodné zlevní na 31,46 Kč/mvčetně DPH, stočné bude sníženo na 55,88 Kč/mvčetně DPH. Na přelomu roku přitom došlo k navýšení ceny vodného a stočného z 83,83 Kč/m3 na 91,31 Kč/m3 (o téměř 9 %). Toto navýšení bylo vysvětleno v neoficiálním zápisu z prosincového zasedání dvorského zastupitelstva.

Mimořádný odečet? Někde není nutný

Ve městech, jakým je například Dvůr Králové, kde řádné odečty vodoměrů provádí zaměstnanci Měvaku, si vzhledem k aktuální situaci a opatřením proti onemocnění COVID-19 zákazníci musí sami odečíst aktuální stav vodoměru a nahlásit ho do 30. dubna 2020 společnosti Měvak. Pro nahlášení mohou využít telefon, e-mail i schránku v sídle společnosti či virtuální kancelář na oficiálních webových stránkách společnosti. 

Například v Jaroměři dojde také ke zlevnění ceny za vodné a stočné o sníženou část DPH, a to na 55,48 Kč/m3. Jak sdělil portálu Jaromersko.cz jednatel společnost Městské vodovody a kanalizace Jaroměř, s.r.o., Ing. Jan Karpíšek, mimořádný odečet se v Jaroměři nekoná. "Situace je stejná jako při změně ceny na přelomu kalendářního roku. Software si s propočítáním nové ceny do výsledné čtvrtletní fakturace poradí v rámci řádného odečtu," vysvětlil Karpíšek. Cena vodného a stočného se v Jaroměři nyní zvedala za posledních 5 let každoročně o 2 Kč v rámci financování nezbytných investic. "Nechtěli jsme občany zatěžovat skokovým navýšením o 10 Kč a domluvili jsme se na postupném navyšování každý rok o 2 Kč. Nyní však díky snížení DPH dojde k poklesu o 4,3 %," objasnil cenovou politiku jaroměřské společnosti Karpíšek.

Kateřina Sekyrková

Zdroj: mevak.cz, mevakjar.cz



Související články
Cena vodného a stočného ve Dvoře Králové vzroste od ledna 2016 na 79,85 Kč
Od nového roku se zvýší vodné a stočné ve Dvoře Králové téměř o 4 Kč
Prosincové zastupitelstvo bude ve Dvoře Králové schvalovat zdražení vody, svozu odpadu i poplatku za psa
Poprvé přes 100 Kč za vodné a stočné ve Dvoře Králové nad Labem. Návrh jde do zastupitelstva.
Vaše komentáře

Přečteno 739x