Vyhledej
Metuje > Služby občanům > Bezpečnost

Řada stezek je v západních Krkonoších neprůchodná - KRNAP středeční bouři přirovnává k orkánu Kyrill z roku 2007

Redakce / 16.07.2021, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Až 20 tisíc metrů kubických poničeného dřeva zatím hlásí KRNAP jako důsledek středeční bouře, která se přehnala zejména přes západní část Krkonoš.

Po středeční noční bouři je zejména v západních Krkonoších vážně poškozena řada lesních porostů. 

Množství turistických stezek a cyklotras v této části Krkonošského národního parku je v současnosti neprůchodná

Pracovníci Správy KRNAP aktuálně zjišťují rozsah polomů, které podle prvních odhadů budou dosahovat 20 tisíc metrů kubických. Prosíme proto, abyste návštěvníci dbali zvýšené opatrnosti, nevstupovali do zasažených lokalit a při pohybu v lese se vyvarovali pohybu pod nahnutými či zavěšenými stromy. 

„Takto soustředěné poškození lesa jsme v Krkonoších neměli od roku 2007, kdy se přes hory přehnal orkán Kyrill,“ říká Václav Jansa, vedoucí odboru péče o národní park. 

„Rozsah škod právě zjišťujeme. Plánujeme k tomu použít i naše drony. Naši piloti dnes ráno poškozenou oblast nalétli a díky záběrům, které z dronu pořídili jsme schopni velmi přesně spočítat rozsah škod, zasaženou plochu a počet popadaných stromů. To nám mnohem efektivněji pomůže organizovat práce na likvidaci této kalamity,“ upřesnil Jansa. 

Odhadované množství poničeného dřeva odpovídá asi 20 % každoročních těžeb v KRNAP. 

Mezi nejvíce zasažené regiony silnou bouří patřily ve středu večer Trutnovsko a Jičínsko. Bouře ochromila většinu obcí na Královédvorsku, které čekaly až 24 hodin na dodávku elektrické energie. Hasiči přijali v noci více než 150 hlášení. 

Evakuovány byly dva dětské tábory v okolí obce Nemojov na Královédvorsku, neprůjezdné byly silnice zejména nižších tříd. Velké škody napáchala bouře nejen v lese, ale také na domech, které ve většině případů přišly o celou či část střechy. 

Fotogalerii následků bouře si můžete prohlédnou zde.

Zdroj: KRNAP

Související články
Události před rokem: Silné noční bouřky zasáhly Trutnovsko a Jičínsko, v Nemojově evakuovali dva tábory
Region se vzpamatovává ze silné bouřky, lidé sčítají škody
Vaše komentáře

Přečteno 850x